Steam summer sale – aanraders!

Het is weer tijd voor de Steam Summer Sale! Deze uitverkoop van duizenden games loopt tot 8 juli op Steam. Als je een PC hebt, en je hebt het Steam-programma erop staan (en kom op, wie heeft dat tegenwoordig nou niet?), dan is dit een uitgelezen kans om voor een hele lage prijs een paar klassiekertjes in huis te halen – of een paar compleet onbekende games die nu letterlijk een paar cent kosten… Hierbij 5 aanraders van mijn kant:

Heb je nog nooit Halo gespeeld? Of ben je een groot fan en is het tijd om de series in 4K 60 FPS te tacklen? Dan is dit je uitgelezen kans! Voor 20 euro krijg je zes games: Halo: Reach, Halo: Combat Evolved Anniversary, Halo 2: Anniversary, Halo 3, Halo 3: ODST en Halo 4.

Halo is de reden dat shooters nu zijn wat ze zijn; elke FPS na 2001 heeft zo ontzettend veel te danken aan Halo. Als je van ook maar één videogame met pistolen houdt, dan heb je eigenlijk de plicht om in de leer te gaan en deze spellen de revue te laten passeren. Master Chief en Cortana zijn twee van de beroemdste personages in de gamewereld, en ik vind dat Halo oprecht een bewijs kan zijn dat ook hersenloos schieten heel goed geschreven kan worden: de worldbuilding van Halo is buitenaards goed, if you’ll pardon the pun.

Nog een shooterserie die ontzettend goed en goed geschreven is, is Half-Life. In 1998 verscheen het eerste deel, en games waren nooit meer hetzelfde. Half-Life bewees dat er ruimte was voor een goed verhaal, dialogen en interessante personages in een videospel, waar videogames voorheen vaak niet veel meer tekst hadden dan een ‘ You Win!’ op het einde. Deel 2 verlegde in 2004 ook alle grenzen, en onlangs is Half-Life: Alyx uitgekomen dat als VR-spel ook weer een nieuwe norm neerzette. Deel 1 en 2 met alle uitbreidingspakketten heb je voor minder dan zes euro, en de remake van deel 1, in 2012 door die-hard fans uitgebracht en ook briljant, kost 7,20. De puzzelspin-offs Portal en Portal 2 heb je erbij voor 2,50!

Als je niet zo’n vechtersbaas bent en meer van puzzels en dergelijke houdt, dan kan ik Nelson Tethers: Puzzle Agent ook erg aanraden. Deze bizarre cartoongame die veel wegheeft van Fargo en Twin Peaks zet je in de schoenen van Nelson Tethers, een agent die gespecialiseerd is in puzzels en op een wel heel bizarre zaak wordt gezet die al snel volledig uit de hand loopt. Van Telltale Games, de makers van de Walking Dead point-and-click games (die op Steam nu voor 35 euro te koop staan). Nelson Tethers: Puzzle Agent en haar vervolg kosten momenteel in totaal maar 88 cent, dus dat merk je niet eens op je bankrekening.

Als je dan echt graag iets bizars wilt, dan raad ik drie FMV-games aan. Eind jaren ’90 waren FMV’s, games met live-action footage, een hot item. Toen de CD werd geïntroduceerd, was er genoeg ruimte om de opnames van echte mensen in een videogame te kunnen verwerken, en dit leidde tot een paar spellen met lekker slecht acteerwerk, een hele… ‘unieke’ manier van spelen, en vaak ook een licht-erotisch tintje (hé, als je ineens naar echte mensen kunt kijken in plaats van een stel pixels, dan biedt dat mogelijkheden!).

FMV’s zijn weer helemaal uit de mode en ze waren overduidelijk een gimmick, maar we hebben er wat pareltjes aan overgehouden. Harvester (nu 80 cent op Steam) volgt Steve Mason, die in een jaren ’50-stadje wakker wordt en geen idee heeft wat hij daar doet. Iedereen lijkt hem te kennen en al snel doet het ene absurde tafereel na het andere zich aan. Zelf wist ik dat ik goed zat toen ik binnen vijf minuten werd geconfronteerd met een close-up van een moeder die insecten van haar baby plukte en opat, en twee hillbillies die bespraken hoe ze een alien hadden gevangen en vermoord, en waarvan het hoofd nu aan de muur van hun winkel hing. Niet voor tere zieltjes!

Probeer ook Phantasmagoria en haar vervolg. Dit spel is toch wel het summum van de ‘interactive movie’ te noemen, en bevat 30 personages, meer dan duizend achtergronden en een behoorlijk uitgebreide wereld om te verkennen en vooral niet te begrijpen wat er allemaal gebeurt. Het verhaal gaat over een vrouw die in een kasteel gaat zitten om te kunnen schrijven, en dan wordt geteisterd door bovennatuurlijke krachten, maar verder dan dat kom ik eigenlijk nooit. De twee delen kosten bij elkaar een tientje.

Lijkt dit je allemaal niks? Of heb je het allemaal al? Er is nog zoveel meer beschikbaar, dus neem snel een kijkje op de Steam-website of je persoonlijke Steam-programma!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *