EK 2021: Wat kunnen we verwachten? (Groep E)

Over minder dan twee weken staat het EK-voetbal voor de deur. Zoals altijd worden er weer overal EK-poules georganiseerd waarbij u kans maakt op vele geweldige prijzen. Om u te helpen deze prijzen te bemachtigen, of u gewoon te informeren zodat u nog beter van de voetbalzomer kunt genieten, ga ik per dag de deelnemende landen van één of twee groepsfases voor u behandelen. Vandaag: Groep E! 

Polen: 

Een goede keeper en een geweldige spits, alles daartussen stelt niet heel veel voor. Dat is de beste omschrijving van het Poolse nationale elftal dat ik u kan geven. De Poolse ploeg is een erg wisselvallige. In de kwalificatie troffen ze louter slechte tegenstanders en hadden dan ook absoluut geen moeite zich veilig te spelen voor het eindtoernooi. Tóch lieten ze zich op twee momenten verrassen. In de Nations League blijken ze een stugge tegenstander, maar weten daarmee alleen los van de overwinningen op Bosnië alleen een gelijkspel tegen Italië af te dwingen. De returnwedstrijd tegen Italië wordt wel verloren en ook tegen Nederland gaan ze tweemaal onderuit. Het is leuk dat ze het een ploeg lastig kunnen maken, maar de finishlijn wordt nauwelijks bereikt. Ook in de kwalificatie om het WK tonen ze datzelfde patroon met een goede wedstrijd tegen Engeland, maar een 2-1 nederlaag als resultaat.  

Wanneer de Poolse ploeg draait zit er met die sterke aanvalslinie best scorend vermogen in. Ze hebben dan ook niets de beste spits ter wereld in de gelederen. De man die 41 treffers maakte en een decennia-oud record verbrak in de Duitse Bundesliga dit seizoen. Toch moet Polen het vaak hebben van het stugge karakter. Het vechtvoetbal. Proberen de tegenstander het zo lastig mogelijk te maken en dan een keer per toeval het doel vinden. Een recept wat tegen de grotere tegenstanders nog niet echt tot uiting is gekomen en soms ook tegen de ‘kleintjes’ niet lijkt te werken.  

Het zou fantastisch zijn om Robert Lewandowski wat langer op het toernooi te mogen aanschouwen en die hoop heb ik ook voor de Poolse spits. Ik verwacht namelijk dat Polen zich tot een tweede plaats in de groep knokt en vervolgens ook in de tweede ronde weet te overleven. De kwartfinale als eindstation zou voor de Polen een prachtige zomer betekenen.  

Met de definitieve selectie van Polen is dit de meest waarschijnlijke opstelling (4-4-2): 

Szczesny (Juventus); Bereszynski (Sampdoria), Bednarek (Southampton), Glik (Benevento), Rybus (Lokomotiv Moskou); Frankowski (Chicago), Klich (Leeds), Krychowiak (Lokomotiv Moskou), Zielinski (Napoli); Lewandowski (Bayern), Milik (Marseille) 

Slowakije: 

Bij Slowakije is eigenlijk alles wat je hoeft te weten dat Robert Boženík gezien wordt als een van de betere spelers. De spits die bij Feyenoord maar geen furore kan maken en weinig speelt is toch een iets andere Robert dan de spits die bij tegenstander Polen voorin staat. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat Slowakije vanuit de kwalificatie niet sterk genoeg was om zich te plaatsen voor het EK. Via de Nations League route uitgestippeld voor mindere landen hadden ze het in de play-offs erg lastig en wisten ze zich ternauwernood te kwalificeren na penalty’s in de halve finale en verlenging in de finale.  

Ook sinds ze geplaatst zijn voor het aanstaande eindtoernooi gaat het niet erg voortvarend met Slowakije. De Slowaken eindigden nog achter Israël op de laatste plaats in de Nations League groep en in de WK-kwalificatie wisten ze dwergstaten Cyprus en Malta niet te verslaan. Wel werd er later onverwacht gewonnen van Rusland.  

De Slowaken hebben nauwelijks een plan A, dus een plan B of C wanneer het slecht gaat hoeven we niet van ze te verwachten. Ze hebben geen speciale kwaliteiten, zijn niet moeilijk te verslaan en zolang je geconcentreerd blijft komen ze niet in de buurt van je doel. Ze zullen absoluut geen uitdaging gaan vormen voor de andere landen in groep E en dus voorzie ik een erg pijnlijke en vroege uitschakeling in de nabije toekomst van Slowakije. 

Met de definitieve selectie van Slowakije is de meest waarschijnlijke opstelling (4-2-3-1): 

Dúbravka (Newcastle); Pekarík (Hertha), Satka (Poznan), Skriniar (Inter), Hubocan (Nicosía); Hamsik (Göteborg), Lobotka (Napoli); Suslov (Groningen), Duda (Köln), Mak (Ferencváros); Boženík (Feyenoord) 

Spanje: 

Drie keer op rij een eindtoernooi gewonnen, daarna alweer drie toernooien op rij ondermaats gepresteerd. Voor de Spanjaarden is het wel weer eens een keer tijd voor een succesvolle zomer, maar of dat er deze zomer in zit is de vraag. De ploeg wordt gezien als een hele lichte favoriet, maar zouden lang niet zoveel kans maken als andere grote landen.  

Kijkend naar de EK-kwalificatie heeft Spanje het heel goed gedaan. Erg overtuigend in de thuiswedstrijden, iets minder in de uitwedstrijden, maar wel ongeslagen gekwalificeerd. Ook tegen de eerste tegenstander op het EK, Zweden, werd al overtuigend gewonnen in Spanje. De wedstrijd in Zweden eindigde echter wel in een gelijkspel.  

In de Nations League werd deze lijn doorgetrokken. Erg sterk in thuiswedstrijden waar onder andere met 6-0(!) gewonnen werd van Duitsland, maar heel zwak in de uitwedstrijden waar geen enkele overwinning geboekt werd. In de kwalificatie om het Wereldkampioenschap maakt het verschil uit of thuis niet zoveel uit, want daar waren ze in maart überhaupt niet overtuigend.  

Spanje heeft, als je zo terugblikt, geluk dat zij alle groepswedstrijden in eigen land mogen spelen. Pas daarna gaan ze naar neutraal terrein toe. Wel mist Spanje het grote toptalent Ansu Fati voorin en aanvoerder Sergio Ramos achterin. Ramos wordt vervangen door Aymeric Laporte, die vlak voor het toernooi heeft besloten Spanje boven Frankrijk te verkiezen. Verder is opmerkelijk dat er voor het eerst ooit geen enkele Real Madrid-speler bij de selectie zit en mag met het eeuwige doorgeselecteer van Luis Enrique duidelijk zijn waarom het team van Spanje maar niet écht lijkt te klikken op het veld.  

Ik verwacht door het thuisvoordeel in de groepsfase een eerste plaats voor Spanje in groep E, waarna ze door zullen stoten tot de kwartfinale en daar dan toch enigszins teleurstellend uitgeschakeld zullen worden.  

Met de definitieve selectie van Spanje is dit de meest waarschijnlijke opstelling (4-3-3): 

Simón (Bilbao); Llorente (Atletico), García (Barca), Laporte (City), Alba (Barca); Busquets (Barca), Thiago (Liverpool), Pedri (Barca); Torres (City), Morata (Juventus), Olmo (Leipzig) 

Zweden: 

Zlatan Ibrahimović leek zijn terugkeer te gaan maken in het Zweedse nationale elftal. De bijna 40-jarige spits zou voor de neutrale toeschouwer een welkome verrassing zijn deze zomer. Het noodlot sloeg echter toe en Zlatan raakte weer geblesseerd, waardoor Zweden het met dezelfde selectie zal moeten doen dat Zweden naar dit toernooi heeft geleid. Dat deden ze niet zonder horten of stoten, want in de kwalificatie lukte het de Zweden alleen om de mindere ploegjes te verslaan. Noorwegen en Spanje konden maar niet opzijgezet worden.  

Sinds de kwalificatie gaat het de Zweedse selectie ook nog niet geweldig af. In de Nations League kregen ze alle hoeken van alle velden te zien en eindigden ze pijnlijk laatste. In de WK-kwalificatie wonnen ze dan wel al twee keer, maar tegen landen als Georgië en Kosovo konden ze ook niet overtuigen.  

Waar de Zweden het voetballend erg laten liggen vaak, moeten ze het vooral hebben van hun mentaliteit. Het is een ploeg die 3-0 achter kan staan, maar zich dan toch terug knokken. Of in elk geval een poging doen tot. Het is een ploeg die vanaf de aftrap de tanden in de tegenstander zet en niet meer loslaat tot het laatste fluitsignaal geklonken heeft. Kwalitatief dus niet de sterkste, maar wel een erg irritante opponent.  

Van het goed gedisciplineerde Zweden verwacht ik helaas toch niet meer dan een derde plaats in de groepsfase waarna ze, zoals u intussen wel weet, moeten hopen één van de vier beste nummers drie te zijn (van de zes nummers drie). 

Met de definitieve selectie van Zweden is dit de meest waarschijnlijke opstelling (4-4-2): 

Olsen (Everton); Krafth (Newcastle), Lindelöf (United), Helander (Rangers), Augustinsson (Werder Bremen); Olsson (Krasnodar), Forsberg (Leipzig), S. Larsson (AIK), Kulusevski (Juventus); Isak (Sociedad), Quaison (Mainz) 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *