Over minder dan een week staat het EK-voetbal voor de deur. Zoals altijd worden er weer overal EK-poules georganiseerd waarbij u kans maakt op vele geweldige prijzen. Om u te helpen deze prijzen te bemachtigen, of u gewoon te informeren zodat u nog beter van de voetbalzomer kunt genieten, ga ik per dag de deelnemende landen van één of twee groepsfases voor u behandelen. Vandaag: Groep F!
Hongarije:
De Hongaren zullen een traantje hebben gelaten tijdens de loting van de groepsindeling. Normaal gesproken is Hongarije al een enorme underdog, maar nu wordt het ronduit onmogelijk voor de Hongaren om te gaan presteren deze zomer.
In de EK-kwalificatie presteert Hongarije al ver ondermaats. In een zeer matige kwalificatiegroep eindigt het op de voorlaatste plaats en mag het van geluk spreken dat de ploeg zich via de Nations League al geplaatst heeft voor de play-offs. In die play-offs lijkt Hongarije zich dan een beetje te herpakken door gemakkelijk het EK te behalen.
In de wedstrijden die volgen trekken de Hongaren die lijn door. In de Nations League komen ze drie ploegen tegen van ongeveer hetzelfde formaat en pakken ze overtuigend de eerste plaats in de groep. Ook in de kwalificatie om het WK werden er tot dusver drie knappe prestaties geleverd met twee overwinningen en een 3-3 gelijkspel tegen het redelijk sterke Polen.
De Italiaanse trainer Marco Rossi begon zo dus niet heel overtuigend als bondscoach bij Hongarije, maar heeft sinds de EK-kwalificatie een ploeg gesmeed dat zich niet makkelijk laat verslaan en vrijwel altijd een doelpuntje meepikt. De tegenstanders van Hongarije deze zomer zijn echter van een iets ander kaliber, dus hoeft dat allemaal natuurlijk helemaal niets te betekenen. Arme Hongaren…
Ik voorspel, zoals iedereen waarschijnlijk wel zal doen, een kansloze zomer voor Hongarije met een vierde plaats in de groepsfase. We’ll remember how brave you were, Hungary!
Met de definitieve selectie van Hongarije is dit de meest waarschijnlijke opstelling (5-3-2):
Gulácsi (Leipzig); Lovrencsics (Ferencváros), Botka (Ferencváros), Orbán (Leipzig), At. Szalai (Fenerbahçe), Holender (Belgrado); Sigér (Ferencváros), Kleinheisler (Osijek), Nagy (Bristol); Sallai (Duisburg), Ad. Szalai (Mainz)
Portugal:
De titelhouder zal gaan proberen hun titel in letterlijke en figuurlijke vorm te verdedigen. Al jarenlang is Portugal namelijk een ploeg die de kunst van het verdedigen machtig is geworden en genoeg vertrouwen heeft in de onmogelijk sterke aanvalslinie om wel een doelpunt te scoren. Zeker nu achterin Ruben Dias als partner van Pepe de maniak opgesteld staat groeit het vertrouwen van de Portugezen. Ruben Dias wordt door zijn fantastische seizoen bij Manchester City namelijk gezien als één van de beste verdedigers ter wereld en is in de Premier League verkozen tot beste speler van het seizoen, boven onder andere Harry Kane, Mohamed Salah en Kevin de Bruyne.
De verdedigende aard van Portugal wil ook nog wel eens voor problemen zorgen. Zo komt het maar niet langs Oekraïne in de kwalificatie en duurt het tot de laatste speelronde voor het zich als nummer twee in één van de zwakste poules heeft gekwalificeerd. In de Nations League die volgt komen de Portugezen sterkere tegenstanders tegen en spelen ze meer vanuit hun kracht. Ze eindigen maar net achter EK-tegenstander Frankrijk in de groep. De dubbele ontmoeting met Frankrijk leverde een 0-0 gelijkspel en een 0-1 nederlaag op. Spelen op de 0-0, het risicovolle element van Portugal. In de WK-kwalificatie speelt Portugal weer tegen wat mindere ploegen en dan zie je gelijk weer de nauwelijks overtuigende uitslagen terugkeren.
Aangezien Portugal in de groep des doods vanuit hun element mogen spelen, zie ik ze als een sterke ploeg. Tóch denk ik dat het risico van dit spel ze net niet als zeker kwalificeert en dat ze moeten hopen bij één van de vier beste nummers drie (van de zes nummers drie) te zitten.
Met de definitieve selectie van Portugal is dit de meest waarschijnlijke opstelling (4-3-3):
Patricio (Wolves); Cancelo (City), Pepe (Porto), Dias (City), Geurreiro (Dortmund); Danilo (PSG), Carvalho (Betis), Fernandes (United); Silva (City), Felix (Atletico), Ronaldo (Juventus)
Frankrijk:
De wereldkampioen en verliezend finalist van het vorige EK. De Fransen zijn topfavoriet voor de titel dit jaar en dat is ook niet gek. Wie de Franse selectie ziet krijgt knikkende knietjes en dat terwijl ze nog een volledige selectie aan wereldvoetballers weggelaten hebben. Eigenlijk had Frankrijk met twee elftallen mee moeten doen en dan waren beiden teams nog topfavoriet. Toch zie ik zwaktes in de gouden generatie van Frankrijk. Ik zie een trainer die te veel vasthoudt aan oude patronen en daarmee zowel spelers als tactieken buiten beschouwing laat die Frankrijk écht onverslaanbaar zouden maken. Ook zie ik zelfzuchtige spelers en een team waarin niet iedereen een band met elkaar deelt. Het wankelt ook bij Les Blues dus nog wel in aanloop naar het Europese Kampioenschap.
Dat het wankelt is in de kwalificatie niet terug te zien. Zonder problemen plaatsen de Fransmannen zich voor het eindtoernooi van deze zomer. Toch is er het moedige Turkije dat de wereld toont dat deze god gewoon kan bloeden. In Istanbul verliest Frankrijk namelijk met 2-0 en in Parijs weten de Fransen wéér niet te winnen óf te scoren. Het wordt 0-0.
Ook in de Nations League gaat Frankrijk vrolijk verder met winnen, maar hebben ze wel ontzettend veel moeite met het verdedigende Portugal, dat ze ook op het EK zullen treffen. In Parijs wordt het 0-0, maar in Lissabon weten de Fransen met 0-1 te winnen.
Afgelopen maart start Frankrijk dan aan de WK-kwalificatie en het wankelen lijkt in gang gezet. Ze komen weer niet tot een overwinning in Parijs wanneer ze Oekraïne ontmoeten. Het lukt ze niet vaker dan eens te scoren en de stand eindigt in een 1-1 gelijkspel. Ook tegen zwakke tegenstanders Kazachstan en Bosnië & Herzegovina heeft Frankrijk veel meer moeite dan nodig zou moeten zijn.
Het lijkt dan ook om die reden dat bondscoach Deschamps toch weer besloten heeft wereldspits Karim Benzema te selecteren voor deze zomer. De spits laat bij Real elke week zien nog altijd één van de beste spitsen ter wereld te zijn en zou een welkome speler zijn in wedstrijden waar de Fransen maar niet kunnen overtuigen.
Ondanks het wel of niet wankelen van de Franse selectie ga ik voor Frankrijk toch voor een eerste plaats in de groep, gevold door het tillen van de EK-beker op Wembley op 11 juli 2021.
Met de definitieve selectie van Frankrijk is dit de meest waarschijnlijke opstelling (4-3-3):
Lloris (Spurs); Pavard (Bayern), Varane (Real), Kimpembe (PSG), Hernández (Bayern); Kanté (Chelsea), Pogba (United), Griezmann (Barca); Mbappé (PSG), Benzema (Real), Coman (Bayern)
Duitsland:
Een laatste toernooi onder Joachim Löw. Wellicht ook wel een laatste toernooi voor een paar grote namen als Hummels, Müller en Neuer. Deze namen zijn onder Löw sinds 2008 al verantwoordelijk voor de ene mooie zomer na de andere. Groot hoogtepunt was daarin toch wel de zomer van 2014. De zomer dat de Duitsers eerst Brazilië vernederde met een 7-1 overwinning in de halve finale en daarna Argentinië opzijzette in de finale met de goal van PSV’er Mario Götze (voor het geval de commentatoren dit seizoen het nog niet vaak genoeg gemeld hadden). Het uiterste dieptepunt kwam echter vier jaar later in de enige zomer dat de Duitsers niet tot de halve finale reikte. In de groep van het WK 2018 in Rusland waren het dit keer de Duitsers die vernederd werden en er al na drie wedstrijden uit lagen. Sindsdien draait het nog steeds niet geweldig bij ‘die Mannschaft’, maar ze gaan zich desalniettemin willen revancheren, al is het maar voor een mooi afscheid van nationale helden.
Dat het niet echt draait is bij de Duitsers nog niet echt te zien in de EK-kwalificatie. Op een nederlaag tegen Nederland na winnen ze verder alle kwalificatieduels en eindigen ze vlak boven Nederland op de eerste plaats. In de Nations League blijkt vervolgens wel dat Duitsland allang Duitsland niet meer is. Er wordt twee keer gelijkgespeeld tegen Zwitserland en ook Spanje wordt in beide duels niet verslagen. Tegen Spanje wordt in de uitwedstrijd zelfs met 6-0 verloren. Op zoek naar vorm in de laatste interlandperiode voor het EK start Duitsland nog goed in de kwalificatie om het WK. Een prima 3-0 overwinning tegen IJsland zal lekker voelen. Dit wordt echter opgevolgd door een erg matige wedstrijd tegen Roemenië (die wel ‘gewoon’ gewonnen wordt met 0-1) en een erg verrassende en beschamende nederlaag tegen Noord-Macedonië.
De verwachtingen voor Duitsland zijn dus niet torenhoog deze zomer, maar ze zullen wel vertrouwen putten uit de prestaties van Rüdiger en Havertz die met Chelsea de Champions League wonnen en een geweldige finale speelden. Het middenveld van de Duitsers staat sowieso wel goed, waar ook de aanval geen probleem mag vormen. De zwakte van Duitsland zit hem voornamelijk in de verdediging. Hoe dat zal uitpakken tegen de absolute top van Europa zullen we snel genoeg zien. We gaan hoe dan ook onze vingersnuivende vriend Joachim Löw ontzettend missen na komende zomer.
Ik voorspel zelf een keurige tweede plaats in de groepsfase voor de Duitsers (geholpen door het thuisvoordeel) waarna ze op bezoek bij Engeland in de tweede ronde onderuit zullen gaan. Tóch een vroege uitschakeling dus.
Met de definitieve selectie van Duitsland is dit de meest waarschijnlijke opstelling (4-3-3):
Neuer (Bayern); Kimmich (Bayern), Hummels (Dortmund), Rüdiger (Chelsea), Gosens (Atalanta); Kroos (Real), Gündogan (City), Havertz (Chelsea); Gnabry (Bayern), Werner (Chelsea), Sané (City)