Oranje moet gewoon naar Qatar en wij moeten gewoon kijken

Over een paar uur staat het Nederlands elftal tegenover Noorwegen in de grote finale van de WK-kwalificatie. Dat deze wedstrijd nog voor ons van belang is mag een grote deceptie genoemd worden. Ik zal het er niet teveel meer over hebben, maar gelijkspelen tegen Montenegro terwijl je in de 83e minuut nog 0-2 voor staat is onacceptabel. Slechte beslissingen van Van Gaal met de wissels (als je de basisopstelling al acceptabel wilt noemen) en laks voetbal van de Oranje-leeuwen. Dat lakse voetbal is ook te verklaren. Afgelopen week sprak ik nog één van de spelers van het Nederlands Elftal (bronnen zal ik niet bekend maken, maar take my word for it) die mijn vraag naar deze wedstrijden beantwoordde met: “Ik verwacht wel gewoon twee overwinningen.” De manier waarop hij het zei verraadde bij mij dat de spelers nooit de mogelijkheid zagen dat hier puntverlies geleden zou kunnen worden en dat was terug te zien op het veld.

Nu na de wedstrijd krijg je het geweldige Nederlandse publiek dat weer lacherig begint te doen en begint te roepen dat we toch niet naar Qatar moeten vanwege allerlei redenen. Een week geleden zat dit publiek nog te juichen voor de jongens in Oranje omdat het even lekker liep. Omdat we ons weer overtuigend leken te kwalificeren. Een paar maanden daarvoor werden de spelers weer racistisch bejegend en uitgejoeld op social media omdat ze die vieze bende van VI terecht in de boycot hadden gestopt. Kortom, het Nederlandse publiek dat zich op social media laat zien is een schaapjesvolk dat mee gaat met resultaten en het geblèr van anderen. Gelukkig zijn er ook nog de supporters zich wél van een positieve kant laten zien. De supporters die Wijnaldum en Memphis gewoon altijd toejuichen en niet alleen wanneer het hen uitkomt. En in het bijzonder, de supporters die er altijd bijzijn. Zelfs afgelopen zaterdag in Montenegro weer om een zaadpot van twee zaadploegen onder leiding van een zaadscheidsrechter te aanschouwen. Chapeau. 

Van deze supporters hoop ik ook dat zij de ploeg zullen steunen als zij naar Qatar gaan. Daarvoor moet Nederland vanavond wel nog even winnen of gelijkspelen, maar laten we daar maar even vanuit gaan. In het geval van kwalificatie gaan alle spelers gewoon afreizen komend jaar. Er gaat geen speler zijn die zich terug gaat trekken, er gaan geen bonden zijn die zich terug gaan trekken. Het WK in Qatar gaat gebeuren, hoe bijzonder jammer we het allemaal ook vinden. (For the record, ik ben er zelf ook geen voorstander van, maar ik heb te slikken dat de voetbalwereld geregeerd wordt door geld…)

Afgelopen week legde mijn bron binnen Oranje aan mij uit waarom alle spelers wel gewoon gaan. Er zou binnen de selectie ook wat twijfel zijn geweest, maar voor een voetballer is zo’n beslissing erg zwaar. Je hebt maar een korte carrière en daar wil je zoveel mogelijk uit halen. Daar hoort dus ook een WK bij. In deze selectie zitten behoorlijk wat jongens die nog geen WK hebben gespeeld, maar wel op een leeftijd zitten dat dit hun enige kans zou kunnen zijn. Denk aan Virgil van Dijk, Marten de Roon, Davy Klaassen, Steven Berghuis, etc. Zij willen deze kans grijpen, maar er is nog een ethische kwestie. Om die reden bracht de KNVB een tijdje geleden al een statement uit via de NOS. Als Nederland naar Qatar gaat wordt er goed onderzoek gedaan naar de hotels waar ze verblijven en de accommodatie die ze gebruiken. Er zal gespeeld worden met regenboogarmbanden in steun van de LHBTQI+ gemeenschap en er zullen statements komen tegen slavernij. Dit zal echter wel allemaal gebeuren met goedkeuring van de FIFA. Wanneer de KNVB zou weigeren om af te reizen naar Qatar of wanneer ze buiten de FIFA om eigen maatregelen zouden treffen, dan zouden ze straffen opgelegd kunnen krijgen als het niet mogen deelnemen aan toernooien voor de komende zoveel jaar. Een hele zware straf die voor de bond en daarmee het Nederlands voetbal niet te overleven is. Ja, de FIFA is een maffia-organisatie, dat mag duidelijk zijn. Hier gaan we het in een later artikel dan ook nog eens over hebben. Eerst deze kwestie afhandelen…

Goed, nu zou je denken: KNVB kan dus niet zelf kiezen zich terug te trekken van het toernooi, dus vanavond verliezen en alles is opgelost. Maar ook dat gaat niet op. De KNVB en de spelersselectie staan intussen volledig achter de reis naar Qatar (niet perse achter het feit dat het WK daar gespeeld wordt, maar achter hun eigen reis ernaartoe). Een aantal maanden geleden hebben ze namelijk bezoek gehad van de ambassadeur van Qatar en een aantal politieke figuren die het een en ander met ze doorgenomen hebben. Daarin is onder andere aan het licht gekomen dat thuisblijven averechts zou werken. Het WK gaat gespeeld worden, daar doe je niks meer aan. Blijf je dus thuis is het enige wat je bereikt, dat je de situatie in Qatar in de doofpot stopt voor – in ieder geval – alle Nederlanders. Je kijkt weer een andere kant op terwijl er in het midden-oosten van alles gaande is. In plaats daarvan kan de selectie ook kiezen wel af te reizen en ter plekke aandacht te vestigen op bepaalde situaties en gebeurtenissen. Zo wek je het echte bewustzijn bij de Nederlanders nog veel meer. Ook gaat het dan, door middel van een voetbaltoernooi, op een veel vriendschappelijkere en vreedzamere manier dan wanneer bewustzijn op politieke wijze wordt gecreëerd. 

Zo staan de spelers van Oranje en de KNVB er dus in. Iedereen wilt naar Qatar. Deels voor het behalen van persoonlijke doelen in de carrière en deels voor het spelen van een rol van betekenis in de vooruitgang van de samenleving. Bij dat tweede moeten de spelers uiteraard nog altijd oppassen dat ze niet op de verkeerde tenen trappen, want Qatar blijft een gevaarlijk land. Wanneer de echte statements volgend jaar dus uitblijven (in geval van kwalificatie vanavond), neem het ze dan ook niet te kwalijk en houd vooral in het achterhoofd dat Qatar heel gevaarlijk is. De spelers zullen altijd hun best hebben gedaan het bewustzijn te creëren. Niemand is hypocriet (of we zijn allemaal hypocriet, want we blijven mensen) en niemand uit het team hoeft gelyncht te worden. Geniet vooral van het voetbal en laat de jongens buiten het veld hun leven leiden. Probeer vooral gedurende het WK uzelf ook in te lezen over Qatar. Zie het als een mogelijkheid om uw kennis van het midden-oosten te verbreden. Wij zullen hier zijn om u daarbij te helpen!

Voor nu: Kom op, Oranje! Pak die Noren! 

De hoogtepunten van Noorwegen – Nederland (1-1) in September

Vermoedelijke opstelling (1-4-3-3): 

Cillessen; Dumfries, De Ligt, Van Dijk, Blind; Wijnaldum, De Jong, Klaassen; Bergwijn, Memphis, Danjuma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *