Must see films op het LIFF!

Het Leiden International Film Festival is weer begonnen! Al zestien jaar hét filmfestival van Nederland en een instituut waar ik al vier jaar met het grootste plezier deel van uitmaak. Verspreid over drie bioscopen in Leiden (Trianon, Lido en Kijkhuis) is het elk jaar weer mogelijk om meer dan honderd unieke films te bekijken, van hoogstaande kunst tot heerlijk popcornentertainment.

Geïnteresseerd? Kom naar Leiden en geniet van de films, de sfeer, en de unieke ervaringen die dit jaar worden geboden, zoals de Limited Edition-voorstellingen waar een unieke en eenmalige performance bij bepaalde films wordt aangeboden, en de Secret Cinema, geheime voorstellingen waar alleen selecte mensen voor worden uitgekozen…

Als uw resident filmkenner kijk ik elk jaar, als mijn schema het toestaat, een hele sloot films op het festival en ik wil u dan ook maar wat graag uitnodigen om te komen kijken wat ik als de pareltjes van het programma beschouw. Hier een selectie van vijf must-sees:

The Electrical Life Of Louis Wain (draait nog op vrijdag 5 november om 16:30 in Kijkhuis 2 & zondag 7 november om 11:30 in Kijkhuis 1)

Het buitengewone waargebeurde verhaal van de excentrieke Britse kunstenaar Louis Wain (Benedict Cumberbatch; Sherlock, Dr. Strange), wiens speelse, soms zelfs psychedelische schilderijen ons beeld van katten voor altijd zouden veranderen. We volgen de ongelooflijke avonturen van deze inspirerende, onbezongen held vanaf de late jaren 1800 tot in de jaren 1930, terwijl hij probeert de ‘elektrische’ mysteries van de wereld te ontsluieren en zo zijn eigen leven en de diepe liefde die hij deelde met zijn vrouw Emily Richardson (Claire Foy, The Crown) beter te begrijpen.

Ik verwachtte niet heel veel van deze film toen ik in de zaal ging zitten, maar ik was ontzettend gegrepen door de stille emotie waar de film mee doordrenkt is, en ook de cinematografie is redelijk geniaal. Goed acteerwerk van leuke acteurs en een uniek verhaal dat nog waar is ook, maakt het geheel af. Kijken!

Riders Of Justice (draait nog op dinsdag 2 november om 16:00 in Trianon 1 & donderdag 4 november om 18:30 in Kijkhuis 2 & vrijdag 5 november om 11:30 in Kijkhuis 2)

Riders of Justice volgt soldaat Markus, die gedwongen wordt naar huis terug te keren om voor zijn tienerdochter te zorgen nadat zijn vrouw bij een tragisch treinongeluk om het leven is gekomen. Maar wanneer een overlevende van het treinongeluk opduikt en beweert dat er iets niet pluis is, begint Markus te vermoeden dat zijn vrouw is vermoord en begint hij aan een missie om de verantwoordelijken te vinden. De actie-thriller is het resultaat van de samenkomst van het grootste filmtalent van Denemarken, onder leiding van publiekslieveling Mads Mikkelsen.

Shithouse (draait nog op dinsdag 2 november om 14:15 in Trianon 2 & donderdag – 4 november om 16:15 in Trianon 3 & zaterdag 6 november om 21:30 in Trianon 3)

Meer indie wordt het niet: Cooper Raiff schreef, regisseerde, bewerkte en produceerde zijn regiedebuut Shithouse en speelt ook de hoofdrol van eenzame eerstejaars Alex. De film gaat over Maggie en de relatie die er tussen haar en Alex ontstaat nadat ze elkaar op een feest ontmoeten. Deze grappige indie-Superbad gaat van charmante ongemakkelijkheid naar Linklater-achtige wandelingen en gesprekken. Op SXSW won de film de Grand Jury Award en het is een heerlijk, eerlijk inkijkje in de Amerikaanse ‘college experience’.

Mass (draait nog op donderdag 4 november om 21:30 in Kijkhuis 2 & zaterdag 6 november om 11:00 in Kijkhuis 2 & zondag 7 november om 11:00 in Kijkhuis 2)

In het indrukwekkende, sterk geacteerde psychologische drama Mass volgen we een ontmoeting tussen ouders Richard en Linda en Jay en Gail, jaren nadat de zoon van Richard en Linda tijdens een tragische schietpartij al hun levens totaal overhoop gooide. Het leidt tot een avond vol woede en ongemak, rouw en acceptatie. Bekend acteur Fran Kranz (The Cabin In The Woods) onderzoekt in zijn debuut als regisseur en scenarioschrijver de menselijke zoektocht naar antwoorden en naar de kracht om door te gaan.

Last Night In Soho (draait nog op donderdag 4 november om 21:30 in Trianon 1 & zaterdag 6 november om 16:15 in Trianon 1 & zondag 7 november om 19:00 in Trianon 1)

Psychologische thriller van Edgar Wright (Baby Driver, Shaun of the Dead) waarin een jonge vrouw (Thomasin McKenzie, bekend bij het LIFF publiek vanwege haar rol in Jojo Rabbit, en ook te zien in The Justice of Bunny King) met een passie voor mode op mysterieuze wijze in het Londen van de jaren zestig belandt. Daar ontmoet ze haar idool, een adembenemende zangeres (Anya Taylor-Joy, The Queen’s Gambit). Niets is wat het lijkt en voor ze er erg in heeft is ze getuige van gebeurtenissen met duistere gevolgen…

Ik ben geen enorme fan van Edgar Wright, maar hij weet me wel altijd enorm geboeid te houden. Zo ook met deze film, zijn eerste uitstapje naar het lichte horrorgenre. Ideaal voor deze duistere maanden en vooral heel erg mooi en heel erg spannend.

Er is nog heel veel meer moois te zien, dus kom vooral naar het Leiden International Film Festival, kijk je suf en geniet van de hapjes en drankjes. Als je me ziet, mag je me groeten! Stuur ik je de juiste kant op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *