American Football is terug!

Na 7 lange maanden begint het vannacht eindelijk weer: de NFL! Het toernooi waar in Nederland niet genoeg mensen geïnteresseerd zijn tot aan de Super Bowl, die ze vervolgens vaak alleen kijken voor de half-time show. Voor die mensen: excuses, de artiest(en) voor de aankomende Super Bowl zijn nog niet bekend, maar ik ga proberen u over te halen toch alvast wat meer American Football te volgen!

De regels

Allereerst beginnen we met de basics. Hoe werkt het spel nou precies? Ik ga proberen dit zo makkelijk mogelijk uit te leggen, maar anders kunt u de onderstaande video van NFL UK bekijken waarin alles binnen anderhalve minuut geweldig wordt uitgelegd.
De wedstrijd begint met team één dat de bal naar het team twee trapt. De ‘kicker’ – zoals deze ‘special teams’ speler genoemd wordt – trapt de bal zo ver mogelijk het veld over. Team twee vangt de bal zodra die aankomt en kan twee dingen doen: knielen, zodat ze mogen starten met aanvallen op de exacte plek waar hij geknield heeft, of rennen en zover mogelijk het veld oversteken. In dat tweede geval begint team twee met aanvallen op de plek waar de ‘running back’ getackled wordt of het veld uitrent.
Vanaf dit punt heeft team twee steeds vier pogingen om tien yards (een ruime negen meter) te overbruggen door worpen van de ‘quarterback’ die gevangen worden door zijn teamgenoten of door pogingen tot rennen van de eerdergenoemde ‘running back’.
Wanneer een team de bal laat vallen door onhandigheid, kan het andere team de bal stelen door deze snel op te rapen. Anders kan het andere team de bal afpakken door deze te onderscheppen. Ook kan team één aanvallen door de andere ploeg niet die tien yards te laten overbruggen. Dan krijgen zij na vier pogingen automatisch de bal.
Wanneer het een team lukt om aan het einde van het veld in de ‘endzone’ terecht te komen, dan verdienen zij zes punten. Hierna mogen ze van een bepaalde afstand nog een poging doen tot het scoren van extra punten. De ‘kicker’ kan de bal tussen de palen schieten voor één punt of het team kan proberen opnieuw in de ‘endzone’ te komen voor twee extra punten.
Als het team er niet in slaagt de genoemde tien yards af te leggen, maar ze staan met de vierde poging op een afstand dat ze de bal door de palen zouden kunnen schieten, dan mag de ‘kicker’ hiervoor aanleggen. Is het schot goed, dan verdient zijn ploeg drie punten. Is het schot mis, dan verdienen ze geen punten en begint de andere ploeg met de bal.

Uitleg van het spel door NFL UK

De pracht van het spel

Afijn, genoeg over regels. Nu gaan we naar de aantrekkelijkheid van het spelletje. Wat voor mij persoonlijk het spel zo leuk maakt is de spanning die er vaak goed in zit. Er worden veel punten gescoord in het American Football, maar zelfs als je 21 punten voorstaat, ben je nog niet zeker van je overwinning. Er kunnen altijd gekke dingen gebeuren. Een team kan uit het niets terugkomen.
Daarnaast is ook de inclusiviteit fantastisch. Op het veld staan niet alleen de fitste van de fitste mensen, maar ook mensen die naar mijn idee dagelijks zes keer het gehele menu van de McDonalds bestellen. In tegenstelling tot ons eigen voetbal zijn er ook al spelers uit de kast gekomen die zonder problemen worden geaccepteerd. Ook de vrouwentak van de sport maakt echt een goede opmars, al zijn ze nog lang niet zo ver als de mannen.
Op het veld is het dan ook fantastisch om te zien hoe al deze verschillende mensen op verschillende manieren voor hetzelfde doel strijden. Ze spelen zeventien wedstrijden competitie en daarna knock-out rondes om zo uiteindelijk bij die felbegeerde Super Bowl te komen. Dit doen ze met ontzettend verschillende tactieken en technieken. Er zitten zo ontzettend veel verschillende kanten aan de sport. Eén team leunt alles op de verdediging en gaat het fysieke spel aan terwijl ze in kleine stapjes naar hun eigen punten toewerken, het andere team probeert de bal meteen zo ver mogelijk weg te gooien en weer het andere team probeert vanuit achteruit met snelle renners en ontwijkingsmanoeuvres erdoorheen te dashen.
Dit alles combineer je dan vervolgens ook nog met enorme opgefokte spelers, veel wederzijds respect, talloze blessures door het fysieke spelletje en onhoudbare spanning en je creëert oprecht een van de mooiste sporten op aarde.

Raak geïnteresseerd en geïnspireerd

Mocht je nou nog twijfelen of ik het wel goed verkocht heb en toch nog niet zeker weten of je het gaat kijken, probeer dan het volgende voor me uit. Duik niet meteen in de wedstrijden en maak niet meteen slapeloze nachten, maar begin eerst eens met het kijken van samenvattingen. Met samenvattingen zie je de mooiste acties van een wedstrijd en knip je alle opstoppingen, reclames, lange pauzes, doodbloedende aanvallen en al dat soort gezeik weg en focus je gewoon op de leukste kant van de wedstrijden. Gegarandeerd dat er toch ergens iets begint te kriebelen dan.
Als je dit hebt gedaan en je bent een gamer kan je ook kijken of je Madden NFL wilt aanschaffen. Het spel van EA is eens een lekkere afwisseling op FIFA, leuk om te spelen tegen vrienden omdat je er beiden niks van bakt en het wel ontzettend spannend en frustrerend is en het leert je precies hoe het spel, de teams, de spelers en de tactieken in elkaar steken.
Als ook dit spel interesseert, dan ben je klaar om de NFL langzaamaan te gaan volgen. Als gamen – of gewoonweg Madden NFL – je niet boeit, doe Downtime Chronicles dan een berichtje met wat de leukste wedstrijden zijn om in het spel te groeien. Dan zal ik je persoonlijk vertellen wat je moet kijken om het toch interessant te gaan vinden.
Een film als ‘The Blind Side’ of ‘Gridiron Gang’ kan ook nooit kwaad om de sport meer te waarderen. Of als je wilt lachen kan je de serie ‘Blue Mountain State’ kijken.

Mijn verwachtingen voor 2021-2022

Om af te sluiten voor vanavond neem ik alleen nog even mijn verwachtingen voor dit seizoen door, zodat u weet waar u op kunt letten.
7 maanden geleden stonden de Tampa Bay Buccaneers en de Kansas City Chiefs tegenover elkaar in de Super Bowl. Tampa Bay heeft met de 44-jarige Tom Brady de GOAT in huis. Toch denk ik dat zij geen tweede kampioenschap op rij zullen halen, al zullen ze ongetwijfeld toch weer bijzonder dichtbij gaan komen. De Chiefs zie ik daarintegen wel als topfavoriet voor de titel dit jaar. Met het jonge supertalent Patrick Mahomes, een sterke aanvalslinie en een versterkte verdediging denk ik dat zij het beste team hebben.
Buiten deze twee ploegen om zie ik de Buffalo Bills en de Cleveland Browns als de grootste concurrenten. Met hele goede quarterbacks en goed versterkte teams sluiten zij dit jaar aan bij de absolute top.
Ook de Denver Broncos en de New England Patriots zouden weleens als ‘dark horses’ een gooi kunnen doen naar succes. Na mindere jaren – voor de Broncos een stukje meer mindere jaren dan de Patriots – verwacht ik dat beide teams de afgelopen maanden hun ploeg gevormd hebben tot ijzersterke eenheden.
De ploeg waar normaal gesproken ook veel van verwacht wordt, maar waarvan ik niet zo zeker ben, is de ploeg van Lamar Jackson: de Baltimore Ravens. Lamar Jackson is één van de meest getalenteerde quarterbacks, maar binnen het team kampen ze nu al met de nodige blessures en zie ik dat het team redelijk verzwakt is. De afgelopen twee jaar kwamen ze al net te kort, dat zal nu nog wel erger worden.

Ik hoop dat dit een beetje informatief was en u een beetje heeft geprikkeld om de NFL wat meer te gaan volgen. Vannacht om 2 uur begint het allemaal met de wedstrijd tussen de Dallas Cowboys en de Tampa Bay Buccaneers! Tom Brady op 44-jarige leeftijd in wéér een nieuw seizoen te volgen op ESPN! Kijken dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *